Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szabályok

 2018/19 Teremlabdarúgó bajnokság Szabályai

Nyílt kategória

 -          Nyílt kategóriás torna, az igazolt játékosok száma nincs korlátozva.

-          16. életévét betöltött játékos szerepelhet.

 -          Mérkőzések játékideje: 2X20 perc, azonnali fordulással.

 -          A játéktér kézilabda méretű pálya, melyet vonalak határolnak.

 -          A kapuk 3X2 méteres, kézilabdakapuk.

 -          A mérkőzéseket terem futballcipőben vagy sportcipőben kell játszani, egységes és számozott mez ajánlott. Amennyiben nincs, úgy a szervezők kötelezhetik az általuk biztosított, megkülönböztető jelzőtrikók felvételét.

-          Amennyiben egy mérkőzés résztvevő csapatainak szerelésének színe, túlságosan hasonló és a játékvezető zavarónak találja, kötelezheti bármely csapatot a jelzőtrikó felvételére.

-          A labda mérete a szabványos 5 – ös méretű. Minden csapat köteles a szervezők által kijelölt labdával játszani a mérkőzéseket.

-          Játékos létszám: 5+1 fő. A mérkőzés megkezdéséhez minimum 5 játékos szükséges, ebből 1 játékos a kapus. Négynél kevesebb játékossal a mérkőzés nem folytatható.

-          Csapatonként 20 játékos nevezhető. Játékosokat folyamatosan lehet nevezni.

-          A torna folyamán egy játékos csak egy csapatban szerepelhet. Jogosulatlan szereplés esetén az adott játékos véglegesen ki lesz zárva a további küzdelmekből.

-          Játékost cserélni korlátlanul lehet, csak a saját alapvonalnál. Szabálytalan csere esetén sárga lap és közvetett szabadrúgás. A kapus cserét be kell jelenteni.

-          Az oldalvonalon túlra jutott labda játékba hozása csak lábbal engedélyezett ( a vonalról vagy a vonalon kívülről ). Berúgásból közvetlenül gólt nem lehet elérni.

-          Becsúszás nincs. A becsúszást a játékvezető közvetlen szabadrúgással bünteti, büntetőterületen belül 7 méterest ítél.

-          A büntetőrúgást 7m-ről kell elvégezni.

-          Az alapvonalat elhagyott labdát a kapus kézzel hozza játékba. A labda akkor kerül játékba, ha a büntetőterületet elhagyja. A kapus a labdát a felezővonalon átdobhatja, ha a labda játékban van. A kapus a kézből kidobott labdával érvényes gólt szerezhet csapatának, ha a labda játékban van.                                                                                              

-          Hazaadás a nagypályás futball szabályai szerint.

-          Kapusról van szöglet.

-          Középkezdésből közvetlenül gól érhető el.

-          Amennyiben a labda plafont ér, a vétlen csapat jön oldalberúgással.

-          Szabadrúgás, szöglet és oldalberúgás esetén az ellenfélnek a letett labdától legalább  4 méterre kell állnia.

- az a játékos aki az MLSZ által határozott időre el van tiltva Bácsbokodi teremlabdarúgó bajnokság ideje alatt is az  nem szerepelhet a bajnokságban.

-          A játékvezetők sárga és piros lapot alkalmaznak. A kiállítás időtartama 2 perc vagy végleges. Végleges kiállítást kell alkalmazni kirívóan súlyos sportszerűtlenség (ellenfél megütése, leköpése, a játékvezető súlyos megsértése stb.) esetén. Kétperces kiállítás esetén a játékos visszajöhet, véglegesen kiállított játékos helyett 5 perc elteltével másik játékos állhat be. Egy játékos egy mérkőzésen csak két 2 perces kiállítást kaphat. A második sárga lapos figyelmeztetést (kiállítást) követően 5 perc elteltével másik játékos állhat be a csapatba. A kiállított játékos minimum egy meccses eltiltást kap, súlyosabb vétség akár több meccsre szóló eltiltást eredményezhet, melyről a versenybizottság dönt. 3 sárga lap után automatikusan 1 meccses eltiltás jár.

-          Ha valamely csapat a mérkőzésen a várakozási idő (10 perc) elteltével sem jelenik meg, a jelenlévő csapat 5 – 0 – s gólkülönbséggel nyeri az adott mérkőzést, és a távollévő csapattól 3 büntetőpontot levonunk. Az a csapat, amelyik 3 mérkőzésen nem jelenik meg, a bajnokságból kizárásra kerül, és az addig lejátszott mérkőzéseinek eredményeit töröljük. Ezt követően a nevezési díj visszafizetésére nincs lehetőségünk.

 -          Halasztani a bajnokság során egyetlen alkalommal lehet, de csak abban az esetben, ha az ellenfél csapatvezetője beleegyezik a halasztásba. A pótlás időpontját a két csapatvezető és a szervezők közösen döntik el.

Ki nem állás esetén alkalmazott szankciók :

  • Egyszeri ki nem állás esetén 3 büntetőpont levonás
  • Kétszeri ki nem állás esetén 6 büntetőpont levonás
  • Háromszori ki nem állás esetén a bajnokságból történő kizárás
  • Visszalépés vagy kizárás esetén a csapat minden eredménye törlésre kerül!

-          A mérkőzést a játékvezető 10 gólos különbségnél komolytalan játék miatt lefújja, de a maradék időt a csapatok lejátszhatják.

-          Óvás: Ha bármely csapat jogosulatlan játékost szerepeltet, a vétlen csapat jogosult a mérkőzés megóvására. Óvási szándékát az adott mérkőzést követő 10 percen belül írásban le kell adnia a versenybizottságnál. Amennyiben a versenybizottságnak hitelt érdemlően tudomására jut, hogy valamelyik csapat jogosulatlan játékost szerepeltet, a mérkőzés (vagy mérkőzések) eredményeit hivatalból törölheti, és a vétlen csapat javára igazolhatja 5 – 0 – s gólkülönbséggel.

-          A versenykiírásban és a versenyszabályokban leírtakat minden csapat köteles magára nézve elfogadni.

-        A versenybizottság minden a tornán felmerülő vitatott kérdésben dönthet.