Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szabályok

X. Pünkösd Kupa 2018

Szabályai

 

 

-          Nyílt kategóriás torna, az igazolt játékosok száma nincs korlátozva.

-        16. életévét betöltőt játékos szerepelhet.

 -         Mérkőzések játékideje: 2X12 perc

 

  • A játéktér kézilabda méretű pálya, melyet vonalak határolnak.
  •  
  • A kapuk 3X2 méteres, kézilabdakapuk.
  •  

 -          A mérkőzéseket teremcipőben vagy sportcipőben kell játszani (stoplis cipő használata tilos), egységes és számozott mez ajánlott. Amennyiben nincs, úgy a szervezők kötelezhetik az általuk biztosított, megkülönböztető jelzőtrikók felvételét.

 

-          Amennyiben egy mérkőzés résztvevő csapatainak szerelésének színe, túlságosan hasonló és a játékvezető zavarónak találja, kötelezheti bármely csapatot a jelzőtrikó felvételére.

 

-          A labda mérete a szabványos 5 – ös méretű. Minden csapat köteles a szervezők által kijelölt labdával játszani a mérkőzéseket.

 

-          Játékos létszám: 5+1 fő. A mérkőzés megkezdéséhez minimum 5 játékos szükséges, ebből 1 játékos a kapus. Négynél kevesebb játékossal a mérkőzés nem folytatható.

 

-          Csapatonként 12 játékos nevezhető.

 

  • Az első mérkőzés előtt a nevezési lapot le kell adni, után játékost már nem lehet nevezni.

 

-          A torna folyamán egy játékos csak egy csapatban szerepelhet. Jogosulatlan szereplés esetén az adott játékos véglegesen ki lesz zárva a további küzdelmekből.

 

-          Játékost cserélni korlátlanul lehet, csak a saját alapvonalnál. Szabálytalan csere esetén sárga lap és közvetett szabadrúgás. A kapus cserét be kell jelenteni.

 

-          Az oldalvonalon túlra jutott labda játékba hozása csak lábbal engedélyezett ( a vonalról vagy a vonalon kívülről ). Berúgásból közvetlenül gólt nem lehet elérni.

 

-          Becsúszás nincs. A becsúszást a játékvezető közvetlen szabadrúgással bünteti.

 

-          A büntetőrúgást 7m-ről kell elvégezni.

 

-          Az alapvonalat elhagyott labdát a kapus kézzel hozza játékba. A labda akkor kerül játékba, ha a büntetőterületet elhagyja. A kapus a labdát a felezővonalon átdobhatja, ha a labda játékban van. A kapus a kézből kidobott labdával és a dropból elvégzett kirúgásból érvényes gólt szerezhet csapatának, ha a labda játékban van.                                                                                              

-          Hazaadás a nagypályás futball szabályai szerint.

 

-          Kapusról van szöglet.

 

-          Középkezdésből közvetlenül gól érhető el.

 

-          Szabadrúgás, szöglet és oldalberúgás esetén az ellenfélnek a letett labdától legalább  4 méterre kell állnia.

 

  • A játékvezetők sárga és piros lapot alkalmaznak. A kiállítás időtartama 2 perc vagy végleges. Végleges kiállítást kell alkalmazni kirívóan súlyos sportszerűtlenség (ellenfél megütése, leköpése, a játékvezető súlyos megsértése stb.) esetén. Kétperces kiállítás esetén a játékos visszajöhet, véglegesen kiállított játékos helyett 5 perc elteltével másik játékos állhat be. Egy játékos egy mérkőzésen csak két 2 perces kiállítást kaphat. A második sárga lapos figyelmeztetést (kiállítást) követően 5 perc elteltével másik játékos állhat be a csapatba.

 

  • Azonnali piros lappal kiállított játékos a torna további mérkőzésein nem játszhat.

 

  • Ha valamely csapat a mérkőzésen a várakozási idő (5 perc) elteltével sem jelenik meg, a jelenlévő csapat 3 – 0 – s gólkülönbséggel nyeri az adott mérkőzést.

 

-         Ha egy csapat lemondja a tornán való szereplést, akkor a vétlen csapatok részére 3-0-s gólkülönbséggel lesz elkönyvelve az elmaradt meccs.

 

 

-          A versenykiírásban és a versenyszabályokban leírtakat minden csapat köteles magára nézve elfogadni.

 

-        A torna folyamán óvásnak helye nincs. A versenybizottság minden a tornán felmerülő vitatott kérdésben dönthet.